fbpx
  • Home >>
  • Blogi >>

Alkuraskauden oireet – eli mistä merkeistä tiedät, oletko raskaana?

Monesti erilaiset alkuraskauden oireet kertovat raskauden alkamisesta jo ennen kuin raskaustesti näyttää plussaa tai kuukautisten poisjäännin huomaa. 

Tämä johtuu siitä, että alkuraskaus saa aikaan monenlaisia mullistuksia naisen kehossa. Raskausoireet ovatkin voimakkaita juuri raskauden alussa, ja ne voivat alkaa jo viikon-kahden päästä hedelmöittymisestä. 

Toisaalta alkuraskauden oireet ovat hyvin moninaisia, yksilöllisiä ja epämääräisiäkin. Jonkun tekee raskauden alkuvaiheessa mieli ahmia nakkeja, mutta kahvi ei enää maistukaan. Toista taas janottaa koko ajan. Moni nainen kokee alkuraskaudessa myös esimerkiksi rintojen arkuutta, pahoinvointia tai väsymystä, jotka ovat hyvin yleisiä oireita raskauden alussa.

On kuitenkin hyvä myös muistaa, että kaikki eivät saa alkuraskaudessa oireita lainkaan. Tällöin raskauden ensioire onkin usein kuukautisten poisjääminen. Jos raskaus on toiveissasi, etkä koe mitään näistä oireista, ei se silti tarkoita ettetkö voisi olla raskaana.

Listasin 30 raskausoiretta, jollaisia naiset ovat kertoneet kokeneensa alkuraskauden aikana. Jaottelin raskaus oireet myös aihepiireittäin seuraaviin kategorioihin:

Alkuraskauden oireet kategorioittain:

  1. Kehoon liittyvät alkuraskauden oireet

    • Rinnat
    • Alavatsan seutu
    • Vaginan alue
  2. Ravintoon ja aisteihin liittyvät raskausoireet

    • Syöminen ja juominen
    • Haistaminen
    • Vatsan toiminta
  3. Mielialaan ja nukkumiseen liittyvät raskausoireet

  4. Kasvojen alueen raskausoireet

  5. Jaksamiseen liittyvät alkuraskauden oireet

  6. Sairauden tai kivun tunteeseen liittyvät raskaus oireet

Alta voit tutustua tarkemmin erilaisiin raskausoireisin, joita odottajat ovat kertoneet kokeneensa aivan raskauden ensimetreiltä, jopa hyvissä ajoin ennen kuin raskaustesti näyttää positiivista!

Kehoon liittyvät alkuraskauden oireet

1.Rintoja turvottaa ja ne tuntuvat aroilta

  • Hormonimuutokset turvottavat rintojen kudoksia saaden ne tuntumaan aroilta. Nännit voivat aristaa, tai rinta voi olla kauttaaltaan herkistyneen oloinen.

2.  Nännipihat tummuvat tai rintojen verisuonet erottuvat herkemmin.

3. Alavatsaa nipistelee tai vihloo

  • Alavatsassa saattaa tuntua kuukautiskipua muistuttavaa nipistelyä tai vihlontaa, joka voi johtua alkion kiinnittymisestä kohtuun. Tämä voi olla jatkuvampaa tai tuntua yhtäkkisenä selkeämpänä nipistyksenä.
  • Tämä on yksi niistä oireista, joka usein tuntuu nimenomaan selkeästi ennen kuin testi näyttää plussaa. Alkio kiinnittyy kohtuun viikon kuluttua hedelmöittymisestä, jolloin raskaus ei vielä näy testissä.

4. Paineen tunne alavatsassa

  • Kohdussa tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa paineen tunnetta alavatsassa.

5. Vatsan turvotus

  • Myös aineenvaihdunnan muutokset saattavat turvottaa vatsaa alkuraskauden aikana.

6. Tiputtelu

  • Alkuraskaudessa voi ilmetä kiinnittymisvuotoa, eli emättimestä tippuu hieman verta. Tiputtelu on useimmiten todella vähäistä ja jatkuu ehkä päivän tai kaksi. Jos verenvuoto on runsasta, ole yhteydessä lääkäriin.
  • Jotkut myös kuvaavat, että heillä on ollut ikään kuin kuukautiset ajallaan, mutta he ovat silti olleet jo tukevasti raskaana. Kuukautisetkaan eivät siis ole välttämättä merkki siitä, ettei raskaus olisi alkanut.

7. Hiivatulehdus

  • Hormonimuutokset saattavat vaikuttaa myös vaginan ph-tasapainoon, mikä voi altistaa raskaana ollessa hiivatulehdukselle.

8. Jatkuva pissahätä

  • Kuudennen viikon tienoilla kohtu on kasvanut jo niin suureksi, että se alkaa painaa virtsarakkoa. 
  • Raskaus vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, joka myös saa aikaan pissahätää jo alkuraskauden aikana.

9. Lisääntynyt valkovuoto

 

Ravintoon ja aisteihin liittyvät raskausoireet

10. Pahoinvointi ja oksentelu

  • Pahoinvointi on yleistä ja voi alkaa jo toisella raskausviikolla. Yleensä raskauspahoinvointi alkaa kuudennella viikolla loppuu 16. viikkoon mennessä.

11.Ruokahaluttomuus

  • Joskus ruoka ei oikein maistu alkuraskaudessa ja tämäkin voi alkaa yllättävän aikaisin. Se on vähän ristiriitaista, kun samalla raskaana ollessa olisi tavallistakin tärkeämpää syödä monipuolisesti. Pyri pitämään energiatasosi hyvänä ja etsiä raikkaita välipaloja, joita sinun tekee mieli.

12. Jatkuva janon tunne

  • Verenkierron tehostuminen voi aiheuttaa janon tunnetta.

13. Oudot himot tiettyihin ruoka-aineisiin

  • Tämä tunnettu oire alkaa tyypillisesti hiukan myöhemmin, noin kuudennella raskausviikolla, mutta joskus jo selkeästi aikaisemmin. 

14. Herkistyminen hajuille

  • Hajuaisti voi muuttua hyvin herkäksi, jonka seurauksena jotkin hajut ällöttävät

15. Ummetus

  • Progesteroni eli keltarauhashormoni valmistaa naisen elimistön mahdollista raskautta varten ovulaation jälkeen. Se myös hidastaa suolen toimintaa ja voi saada aikaan ummetusta. Myös esim. pahoinvoinnista johtuvat ruokavalion muutokset voivat aiheuttaa raskaana ummetusta.

16. Närästys

  • Alkuraskauden hormonaaliset muutokset heikentävät ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa, jonka vuoksi vatsan happoja saattaa päästä kulkeutumaan ylöspäin. Tämä aiheuttaa närästystä ja polttelua.

 

Mielialaan ja nukkumiseen liittyvät raskausoireet

17. Mielialan vaihtelut

  • Monella alkuraskaus voi aiheuttaa itkeskelyä, kiukunpuuskia ja erilaisia nopeita mielialan vaihteluita. Samanlaisia oireita tosin liittyy monella myös kuukautisiin.

18. Univaikeudet

  • Hormonitoiminnan muuttuminen raskaana ollessa voi aiheuttaa häiriöitä unirytmiin.

19. Seksuaalisen halukkuuden lisääntyminen tai vähentyminen

  • Alkuraskauden pahoinvointi, väsymys ja mielialan heilahtelut saattavat vähentää seksuaalista halukkuutta.
  • Toisaalta olo voi olla hyvinkin hekumallinen ja naisellinen, vaikkei edes tietäisi vielä olevansa raskaana.

20. Kummalliset ja tavallista vilkkaammat unet

  • Unien ajatellaan kumpuavan sekä omassa elämässä pinnalla olevista asioista, että tiedostamattomista kokemuksista ja uskomuksista. On hyvin mielenkiintoista miettiä, miksi unimaailma saattaa joillakin aktivoitua hyvin vilkkaaksi jo aivan ensimmäisinä raskausviikkoina. Moni kertoo käsittelevänsä elämänmuutosta unissaan koko raskauden ajan.

 

Kasvojen alueen raskausoireet

21. Iho hehkuu

  • Raskauden verenkierron vilkastuminen ja korkeat hormonitasot voivat saada ihon hehkumaan raikkaan hyvinvoivana.

22. Iho kukkii

  • Finnit ovat yleisiä alkuraskaudessa, kun ihon rasva lisääntyy.

 

Jaksamiseen liittyvät alkuraskauden oireet

23. Hengästyminen

  • Hengästyminen on tyypillisintä keski- ja loppuraskaudessa, mutta osa kokee sitä myös aivan alkuraskaudessa.

24. Väsymys ja tarve levätä normaalia enemmän

  • Väsymyksen tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta ajatellaan sen johtuvan hormonitasojen muutoksista. On myös ymmärrettävää, että keho tarvitsee lepoa ja keskittää energiansa kasvavaan vauvaan.

25. Huimaus

  • Verisuonet laajenevat raskausaikana ja sen vuoksi verenpaine laskee. Jotkut kokevat huimausta jo aivan alkuraskaudessa.

 

Sairastumisen tunteeseen liittyvät raskaus oireet

26. Flunssainen tai kuumeinen olo

  • Raskaus tuo muutoksia naisen vastustuskykyyn, kun keho pyrkii suojaamaan myös sikiötä. Olo voi tuntua flunssaiselta – väsyneeltä ja tukkoiselta, ilman että flunssa tuntuu tulevan “kunnolla päälle”. Toisaalta pientä lämpöäkin voi nousta.

27. Nenän tukkoisuus

  • Raskausaikana lisääntynyt kehon veren määrä voi turvottaa nenätiehyeitä, joka puolestaan voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta.

28. Paleleminen

  • Hedelmöittymisen jälkeen naisen keltarauhashormonin määrä elimistössä lisääntyy. Hormonitason muutokset vilkastuttavat pintaverenkiertoa, joka saa aikaan palelun ja vilun tunnetta.

29. Päänsärky

    • Raskaushormonien lisääntyminen kehossa voi aiheuttaa päänsärkyä.

30. Selkäkivut

  • Kohdussa ja suolistossa tapahtuvat muutokset voivat joskus tuntua myös selän puolella.

 

Kuten huomaat, raskausoireita on paljon ja hyvin erilaisia. Ne vaihtelevatkin suuresti ja ovat hyvin yksilöllisiä.

Itseasiassa myös ovulaatio, eli ajankohta jolloin voit tulla raskaaksi (noin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkua) voi myös aiheuttaa monia näistä oireista. Jos kuitenkin tiedät ovulaation jo ohittuneen, ja raskaus on mahdollinen, se voi antaa viitteitä etteivät oireet ehkä enää johdukaan ovulaatiosta. 

 

Oireita vai merkkejä – myös sanoilla on merkitystä

Raskausoire on aika vakiintunut sana ja siitä syystä käytän sitä tässä listauksessani. Oma mieleni haraa kuitenkin hiukan termiä vastaan, sillä ”oire” tai ”oireet” kalskahtavat sanoina niin negatiiviselta. Moni kuitenkin kokee nämä merkit raskaudesta hyvin positiivisina, jos raskaus on toivottu.

Sanoilla on merkitystä sille miten koemme asioita ja tunteita, ja jos ajattelemme “oireita” ennemminkin merkkeinä tai kehon viesteinä, se voi saada helpommin meidät kuuntelemaan ja kunnioittamaan kehoamme. 

Toki on myös tilanteita, joissa raskauden tuomat muutokset oikeasti tuntuvat negatiivisilta ja rajoittavat elämää. Mutta silloin oman kehon kuuntelu on entistäkin tärkeämpää niin kuin myös energian keskittäminen lepoon ja omaan hyvinvointiin mahdollisuuksien mukaan.

 

Istukkahormoni muuttaa kehon toimintoja

Istukkahormonin tuotanto käynnistyy varhaisista istukkasoluista heti, kun alkio on kiinnittynyt kohdun limakalvoon. Alkio hedelmöittyy yleensä munatorvessa, josta se jatkaa matkaansa kohtuun. Alkio on perillä kohdussa noin viiden päivän kuluttua hedelmöityksestä, ja se kiinnittyy kohdun limakalvoon noin kahden päivän kuluttua, eli hedelmöityshetkestä noin viikon kuluttua. Istukkahormoni alkaa lisääntymään tämän jälkeen elimistössä nopeasti, ja tämä alkaa tuottamaan muutoksia kehossa, joita kutsumme raskausoireiksi. 

Doulana kuulen usein asiakkailtani, että he ovat jollain tavalla vain tienneet olevansa raskaana. Kaikille näin ei käy, eikä tunne toki aina pidä paikkaansa. Toisaalta on myös tosi mielenkiintoista, että mieli voi hyvin tuottaa raskausoireita, jos raskautta toivoo tai sitten pelkää. 

Toisinaan raskausoireet ovat runsaat ja selvät heti alkuraskaudesta. Osalla odottajista ei esiinny raskauden alussa oireita puolestaan lainkaan. Tyypillisimmin raskausoireet alkavat, n. 6. raskausviikon tietämillä. Tässä on tosi paljon yksilöllisiä eroja, joten hyvin oireita voi tuntua jo paljon aiemminkin. Toivon omalta osaltani, että sinulla toivomasi lopputulos toteutuu. Ja hei, täällä ollaan, kun kaipaat lisätietoa ja tukea, tai raskauden aika ja alkuraskauden oireet mietityttävät. <3

 

Jenna Moisala, fysioterapeutti, doula, imetysohjaaja (WHO), synnytysvalmentaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti