fbpx

Doula

Doula on äidin ja synnytyskumppanin tuki ja turva odotuksen ja synnytyksen aikana, sekä synnytyksen jälkeen. Doulan läsnäolo antaa molemmille mahdollisuuden rentoutua ja säilyttää luottavainen mieli koko synnytyksen ajan. Se onkin doulan päätehtävä – tukea sekä synnyttäjän että hänen kumppaninsa hyvää oloa synnytyksen jokaisessa vaiheessa.

Doula tutustuu synnyttäjän toiveisiin synnytyksestä jo etukäteen, ja tulee mukaan synnytykseen ollen läsnä ja apuna aina tarvittaessa. Usein perheet pohtivat, jääkö heille tästä huolimatta oma synnytysrauha. Silloin on hyvä tietää, että doula voi aivan hyvin antaa teidän olla ihan kahdenkin niin halutessanne. Synnytyksessä on yleensä monenlaisia vaiheita, ja doula on läsnä aina tarpeen mukaan. Useimmiten doulan tuelle on kuitenkin jatkuva tarve synnytyksen aikana.

Perheet kuvaavat usein päätöstä kutsua doula mukaan synnytykseensä yhdeksi elämänsä parhaimmista. Se on osa synnytykseen valmistautumista, jonka tärkein tavoite on ymmärtää synnytyksen kulkua ja tietää mitä sen aikana tapahtuu niin, ettei synnytyksessä tarvitse enää pelätä, miettiä tai olla epävarma. Synnytys on siitä erikoinen tapahtuma, että se sujuu kaikkein parhaiten silloin, kun sitä ei joudu miettimään liikaa – kun äiti voi antaa kehonsa työskennellä vapaasti. Tämä on mahdollista vain, jos äidillä on niin turvallinen ja luottavainen olo, että hän voi heittäytyä synnyttämisen kokemukseen koko sielullaan. Tuon turvan ja luottamuksen luomisessa doulan tuki on korvaamaton.

Perheelle, jonka kanssa työskentelen, toivon voivani olla juuri sellainen doula, jonka he tarvitsevat. En ole mukana kertomassa mikä minusta olisi parasta, vaan auttamassa sen löytämisessä, mikä teille itsellenne on parasta.

Olen Suomen Doulat ry:n jäsen ja toimin työssäni kätilöliiton kanssa yhteistyössä muodostetun doulan toimenkuvan mukaisesti.

Lisäksi olen mukana Doula Vierelläsi -ryhmässä, jossa perhe saa käyttöönsä useamman doulan ammattitaidon sekä taustatuen ja varadoulapalvelun. Järjestämme kerran kuussa doulaillan, jossa pääset tutustumaan kaikkiin ryhmämme douliin, kuulemaan synnytystarinoita, joissa tukihenkilönä on ollut myös doula, sekä keskustelemaan synnytysaiheista. Doulailtojen päivittyvän aikataulun löydät Doula Vierelläsi – verkkosivuilta. Käythän samalla tutustumassa muihinkin ryhmämme ihaniin douliin ja blogiimme 🙂