fbpx

  Mitä kumppani voi tehdä poikkeustilanteen helpottamiseksi?

Synnytyksen aikana ainoa pysyvä, jatkuva tukihenkilö on usein oma kumppani. Hän on kanssasi kotona arpomassa, milloin sairaalaan kannattaa lähteä, ja hänellä on mahdollisuus auttaa, jotta pärjäisit mahdollisimman pitkään kotona mahdollisimman mukavasti supistusten kanssa. Hän on myös rinnallasi, kun kätilöt saattavat vaihtua useammankin kerran synnytyksen aikana. 


Todennäköisimmin näin on, vaikka poikkeuksellinen tilanne onkin tällä hetkellä rajoittanut kumppanin osallistumista synnytykseen. Erityisesti juuri nyt hänen tukensa on entistä arvokkaampaa, kun muu epävarmuus on lisääntynyt.


Meidän yhteiskunnassamme elää yhä sitkeänä uskomus, jonka mukaan kumppani olisi synnytyksessä avuton sijaiskärsijä, jonka osa on neuvottomana katsoa vierestä, ja ehkä pitää synnyttäjää kädestä kiinni. Kumppanit usein kertovatkin, miten tuskastuttavaa oli, kun ei voinut tehdä mitään toisen hyväksi. Moni myös kuvittelee, ettei synnyttäjää oikeasti voikaan auttaa ilman järeitä puudutteita. Jo pelkkä läsnäolo on yleensä merkittävä tuki synnyttäjälle, mutta kumppani voisi antaa paljon muutakin.

 

Mitä jos hän osaisikin ihan konkreettisesti helpottaa oloasi? Jos sinun olisi helpompi olla kotona, kun supistukset alkavat, jos tietäisitte yhdessä keinoja, jotka auttavat sinua esim. lepäämään jos alkuvaiheen supistukset jatkuvat pitkään? Jos voisit luottaa, että hän tukee niissä kriittisissä jutuissa, jotka tutkitusti vaikuttavat eniten siihen, tuleeko synnytyksestä hyvä vai huono kokemus? Jos hän voisi auttaa sinua rentoutumaan ja jaksamaan, miten tahansa synnytyksesi eteneekin? Jos hänen tukensa jopa vähentäisi synnytyskipua?


Mitä kaikkea hän voi tehdä, vaikka hän ei voisikaan täysipainoisesti osallistua koko synnytykseen?

Mitä tuki merkitsee?


Kun puhutaan avusta ja tuesta synnytyksessä, puhutaan yleensä samalla myös sen vaikutuksesta synnytyskipuun. Tuki ja yhdessä tekemisen fiilis vaikuttavatkin sekä synnytyskipuun että synnytyksen sujumiseen. 


Minua on jo opinnoistani asti fysioterapeuttina ja myöhemmin erityisesti doulana ja synnytysvalmentajana kiehtonut se, miten kokemus kivusta syntyy. Mehän emme tunne kipua kudoksissamme, käsissä jaloissa, tai kohdussa, vaan aivoissa. Kipu muuttuu kivuksi vasta kun aivot tulkitsevat, mitä tuntoaistimus merkitsee. Jos se tulkitaan vaaralliseksi, kipu lisääntyy, jos normaaliksi ja asiaankuuluvaksi, kipu loiventuu. Synnytyksessä tämä on lopulta aika yksinkertainen juttu: Jos sinua autetaan tuntemaan, että olet turvassa, voit luottaa synnytyksessä avustaviin ihmisiin ja että olet mahtava ja pystyvä synnyttäjä, kipu vähenee. Mieli tulkitsee silloin, että kaikki on niin kuin pitääkin ja että pärjäät kehon tuntemusten kanssa. Kipu lievittyy. 


Kipu on kuitenkin vain yksi osatekijä synnytyksessä. Kehosi tuottaa synnytyksen aikana monia erilaisia hormoneita, joiden tarkoitus on viedä synnytystä hyvin eteenpäin. Useimmat niistä ovat ns. hyvänolon-hormoneita, jotka tarvitsevat erittyäkseen luottavaista ja turvallista fiilistä. Etänä tai läsnä, kumppanilla on monia mahdollisuuksia auttaa sinua tuntemaan olosi mahdollisimman hyväksi synnytyksen aikana. 


​Mitä sitten voi tehdä muuta kuin pitää kädestä kiinni?

Kumppanisi on tuttu tärkeä ihmisesi, joten hänellä on etulyöntiasema auttaakseen sinua. Hänellä on paras tieto, miten saada kehosi synnytyshormonit toimimaan hyödyksesi: kunhan hän tietää mitä tehdä. Moni kumppani on myös äärimmäisen motivoitunut toimimaan hyvän olosi puolesta, jos vain tietää, miten.


Nämä asiat ovat ehkä nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sillä koronatilanne tuo paljon epävarmuutta synnytyksiin. Yksinäisyydentunne herää nyt helposti, mutta sitä voi lievittää, jos kumppani on mahdollisimman samalla viivalla kanssasi ja voitte yhdessä tehdä asioita jotka rentouttavat ja lisäävät itseluottamustasi - raskausaikana ja synnytyksessä.


Valmistautuminen yhdessä myös selkiyttää sitä, mikä sinua auttaa synnytyksessä. Silloin pystyt tarvittaessa helpommin vastaanottaman tarvitsemaasi tukea. Ja itseasiassa moni tukimuoto on toteutettavissa myös etänä <3


Siksi olemme halunneet doulakollegani, doulakouluttajan ja Suomen synnytysvalmennuskulttuurin intohimoisen kehittäjän Marjaana Siivolan kanssa järjestää sinulle ( ja tietenkin myös kumppanillesi! ) ilmaisen webinaarin, jonka aiheena on "Hyvä synnytys poikkeustilasta huolimatta”. 


Webinaari on toiveuusinta, sillä ensimmäiseen huhtikuussa järjestämäämme webinaariin osallistui lähes 1000 odottajaa, ja moni kiinnostunut sai tiedon liian myöhään.


Voit osallistua webinaariin joko keskiviikkona 6.5 klo 20 tai torstaina 7.5 klo 18. Sinulla on myös mahdollisuus kysyä chatissa tai livenä sinua kiinnostavia kysymyksiä.


Pääset ilmoittautumaan alla olevasta linkistä. Lämpimästi tervetuloa mukaan maksuttomaan webinaariimme!