fbpx

  Voiko kumppani vähentää kipua synnytyksessä?

Synnytyksen aikana ainoa pysyvä, jatkuva tukihenkilö on usein oma kumppani. Hän on kanssasi kotona arpomassa, milloin sairaalaan kannattaa lähteä. Hänellä on mahdollisuus auttaa, jotta pärjäisit mahdollisimman pitkään kotona mahdollisimman mukavasti supistusten kanssa. Hän on rinnallasi, kun kätilöt saattavat vaihtua useammankin kerran synnytyksen aikana. 


Vieläkin elää yhä sitkeänä uskomus, jonka mukaan kumppani olisi synnytyksessä avuton sijaiskärsijä, jonka osa on neuvottomana katsoa vierestä, ja ehkä pitää synnyttäjää kädestä kiinni. Kumppanit usein kertovatkin, miten tuskastuttavaa oli, kun ei voinut tehdä mitään toisen hyväksi. Moni myös kuvittelee, ettei synnyttäjää oikeasti voikaan auttaa ilman järeitä puudutteita. Todellisuudessa jo pelkkä läsnäolo on yleensä merkittävä tuki synnyttäjälle, mutta kumppani voisi antaa paljon muutakin. 

 

Mitä jos hän osaisikin ihan konkreettisesti helpottaa oloasi? Jos sinun olisi helpompi olla kotona, kun supistukset alkavat, jos tietäisitte yhdessä keinoja, jotka auttavat sinua esim. lepäämään jos alkuvaiheen supistukset jatkuvat pitkään? Jos voisit luottaa, että hän tukee niissä kriittisissä jutuissa, jotka tutkitusti vaikuttavat eniten siihen, tuleeko synnytyksestä hyvä vai huono kokemus? Jos hän voisi auttaa sinua rentoutumaan ja jaksamaan, miten tahansa synnytyksesi eteneekin? Jos hänen tukensa jopa vähentäisi synnytyskipua?

Miksi synnytyskipuun voi vaikuttaa?


Minua on jo opinnoistani asti fysioterapeuttina ja myöhemmin erityisesti doulana ja synnytysvalmentajana kiehtonut se, miten kokemus kivusta syntyy. Mehän emme tunne kipua kudoksissamme, käsissä jaloissa, tai kohdussa, vaan aivoissa. Kipu muuttuu kivuksi vasta kun aivot tulkitsevat, mitä tuntoaistimus merkitsee. Jos tuntemus tulkitaan vaaralliseksi, kipu lisääntyy, jos normaaliksi ja asiaankuuluvaksi, kipu loiventuu. Synnytyksessä tämä on lopulta aika yksinkertainen juttu: Jos sinua autetaan tuntemaan, että olet turvassa, voit luottaa synnytyksessä avustaviin ihmisiin ja että olet upea ja pystyvä synnyttäjä, kipu vähenee. Mieli tulkitsee silloin, että kaikki on niin kuin pitääkin ja että pärjäät kehon tuntemusten kanssa. Kipu lievittyy. 

 

Aivokuvantamisella nähdään nykyään selkeästi, miten aivot tulkitsevat tuntemuksen herkemmin vaaralliseksi, jos olet stressaantunut, epätietoinen, yksinäinen tai peloissasi. Tällöin aivojen kipualueet virittyvät ja herkistyvät, ja aktivoivat korkeamman kipuvasteen. Tunnet silloin enemmän kipua. Synnytys herättää herkästi tällaisia stressaavia tunteita, sillä se on aina voimakas ja ennakoimaton kokemus. Näin on erityisesti silloin, jos synnytykseen ei ole valmistautunut etukäteen. Onneksi kumppanin tuki voi rauhoittaa näitä tunteita huomattavasti, jopa kääntää ne positiivisiksi.

 


Mitä sitten voi tehdä muuta kuin pitää kädestä kiinni?

Kumppanisi on tuttu tärkeä ihmisesi, joten hänellä on etulyöntiasema auttaakseen sinua. Hän on todennäköisesti myös äärimmäisen motivoitunut toimimaan hyvän olosi puolesta, jos vain tietää, miten. Jokainen voi oppia, mikä rohkaisee ja tukee synnyttäjää. Myös helpot fyysiset niksit olon helpottamiseen ovat kaikkien ulottuvilla. Ne toimivat kuitenkin parhaiten, jos voitte yhdessä ymmärtää, miksi tietyt jutut ovat merkityksellisiä. 

 

Siksi olemme halunneet doulakollegani Marjaana Siivolan kanssa järjestämässä sinulle ( ja tietenkin myös kumppanillesi! ) ilmaisen webinaarin, jonka aiheena on ”Kumppanin työkalut synnytyksessä”.


Webinaari järjestetään torstaina 6.5 klo 18, laitathan päivämäärän ylös! Sinulla on myös mahdollisuus kysyä etukäteen sähköpostilla tai livenä chatissa sinua kiinnostavia kysymyksiä. 


Pääset ilmoittautumaan alla olevasta linkistä. Lämpimästi tervetuloa mukaan maksuttomaan webinaariimme!


Webinaarissa opit:

•Miten ja miksi hormonit ohjaavat kehossasi synnytystä ja miten itse ohjata niiden toimintaa.
•Miten voitte yhdessä kumppanisi kanssa auttaa synnytystä etenemään helpommin.
•Mitä tehdä kotona ennen sairaalaan lähtöä, kullanarvoiset vinkit helpottamaan oloasi.
•Milloin lähteä sairaalaan.
•Mitä kumppanin kannattaa tehdä sairaalassa.
•Mitä kumppanin täytyy tietää sinun toiveistasi.
•Vältä nämä kumppanin virheet.

Ilmoittatuminen tai webinaariin osallistuminen ei sido sinua mihinkään.


Sinut tervetulleeksi toivottaen,  

Jenna Moisala
Fysioterapeutti, lyhytterapeutti, hengitysterapeutti, sertifioitu doula, synnytysvalmentaja

Marjaana Siivola
Tekniikan lisensiaatti, sertifioitu doula, doulakouluttaja, synnytysvalmentaja

Voit halutessasi kysyä mieltä webinaarista lisää:

[email protected]

[email protected]