fbpx

Synnytysvalmennus on rikki, miten sitä voisi korjata?

Järjestin viime viikolla arvonnan, jonka vastaukset pohdituttavat edelleen. Kiitos muuten vielä kaikille teille sadoille osallistujille, jotka jaoitte kokemuksenne!

Pyysin teitä kommentoimaan, millaista ohjausta  synnytysrentoutumiseen olette saaneet neuvolan tai perhevalmennuksen kautta.

Oli äärimmäisen koskettavaa lukea, kuinka vähän tietoa on tarjolla. Olen tiennyt, että tällä hetkellä tietotaso synnytysrentoutumisesta ei ole riittävä, mutta silti olen surullinen kaikkien naisten, vauvojen ja perheiden puolesta siitä, miten useissa vastauksissa toistui: ” Ei yhtikäs mitään”.

Synnytysrentoutumisen ei missään nimessä kuulu olla niiden etuoikeus, joilla on mahdollisuus osallistua yksityiseen valmennukseen. Se ei myöskään ole vain synnytyspelkoisten juttu. Itseasiassa päinvastoin – kun synnytys pelottaa, sehän johtaa muutenkin usein etsimään tietoa aiheesta myös itsenäisesti.

Huolestuttavinta on se, miten ne monet äidit, jotka menevät synnytykseen ajatellen, että ”kyllä se siitä mene omalla painollaan”, eivät välttämättä tule etsineeksi mitään tietoa siitä, miten paljon mahdollisuuksia heillä on itse vaikuttaa omaan synnytyskokemukseensa.

Moni voi saada hyvän kokemuksen näinkin, mutta entä ne tuhannet, jotka eivät saa? En tarkoita, että tieto ja rentoutuminen ovat takuuvarmoja teitä onneen, mutta kyllä ne lisäävät tuntuvasti todennäköisyyttä onnelliselle syntymälle.

Meillä on tapana hukuttaa huonot kokemukset sarkasmin alle ja ajatella että ”sellaista se synnyttäminen nyt vaan on”. Se muovaa kulttuuriamme sellaiseksi, jossa on haastavaa ylläpitää luottamusta itseään ja omaa kehoaan kohtaan. Siksi tämän tiedon pitäisi olla tarjolla kaikille automaattisesti.

Tämä on tärkeämpää nyt kuin koskaan, kun synnytykset siirtyvät yhä suurempiin ja kasvottomampiin sairaaloihin. Millä tuntea siellä olonsa kotoisaksi ja turvalliseksi? Miksi sillä on niin paljon merkitystä, – mitä turva ja rauha merkitsevät synnytyksessä? Millaiset rentoutustekniikat sopivat juuri minulle? Miten ne vaikuttavat synnytykseeni? Miksi äidin täytyy itse tietää, miten hänen kehonsa ja mielensä toimivat synnytyksessä yhteistyössä? Nämä ovat tosi tärkeitä kysymyksiä kaikille odottajille. Ongelma on tällä hetkellä se, että harva kysyy näitä!

Silloin jää kokonainen maailma avautumatta, valtava potentiaali hyödyntämättä. Sillä rentoutuminen ei ole vain tekniikkaa, vaan se tarkoittaa sitä, että Sinulla on kokonaisvaltaisesti mahdollisimman hyvä ja turvallinen olla.

Koko synnytyksen ajan.

Miten tahansa se eteneekin.

Koska rentoutuneen kehon ja mielen kautta synnytys etenee paljon helpommin.

Ja siksi, että kun tiedät mitä itse tarvitset tunteaksesi olosi hyväksi, osaat myös pyytää sitä kumppaniltasi, doulaltasi ja kätilöltäsi.

Eli osaat toivoa kaunista, juuri sinulle sopivaa hoivaa.

Synnytysrentotumisen kautta voidaan paikata sitä ilmiselvää epäkohtaa kulttuurissamme, että useat eivät pääse käymään ja tutustumaan omaan synnytyssairaalaansa saati kätilöönsä etukäteen. Onneksi tämä on joillain paikkakunnilla ymmärretty ja joissakin kommenteissa mainittiinkin esimerkiksi Jyväskylän vauvahautomo positiivisena poikkeuksena!

Itse haluaisin antaa tällaisen poikkeusmaininnan myös Seinäjoella hiljattain startanneelle ”Synnytysvoima”-valmennusryhmälle, joka vieläpä toimii sairaalan sisällä kätilövetoisesti! Tämä valmennus pohjaa samalle rentoutumisen teorialle kuin oma verkkovalmennuksenikin. Myös kätilöt Kristiina Tervonen ja Tuisku Koskela ovat tehneet viime vuosina todella ansiokasta työtä vieden tietoa synnytysrentoutumisesta sairaaloihin erityisesti pohjois-Suomessa.

Omaakin sydäntäni on kaikkein lähimpänä juuri yhteistyö julkisen terveydenhuollon ja meidän yksityisten valmentajien välillä. Olenkin ollut mukana mm. kehittämässä Helsingin kaupungin perhavalmennuksen verkkomateriaaleja. Työ on kuitenkin vasta alussa.

Kyse on siitä, että KAIKKI toivovat tiedon lisääntyvän. Ennenkaikkea myös kätilöt kertovat, että synnyttäjien kannattaisi olla paljon nykyistä paremmin valmistautuneita ja että tällä on merkitystä synnytyksen kulkuun (kts. esim. tämä synnytysvalmentaja ja doulakouluttaja Marjaana Siivolan tutkimus kätilöiden näkökulmasta http://www.synnytyksenabc.fi/2017/09/11/katiloiden-nakokulma-synnytykseen-valmistautumiseen/ ).

Joten kiitos vielä arvokkaista kommenteistanne, jotka auttavat minua viemään viestiänne eteenpäin. Se vahvisti ajatustani siitä, että 2018 tulee olemaan yhteistyön vuosi julkisen terveydenhuollon kanssa.

Yhteistyö on todella palkitsevaa, koska aihe koskettaa terveydenhuollon ammattilaisia aivan yhtä lailla, kuin odottajiakin. Kaivataan vain yhdistävää linkkiä sille, miten odottajat, neuvola ja sairaala kommunikoisivat jouhevammin keskenään. Uudenlaista yhteistyötä ja harmoniaa todella tarvitaan!

 

Oma panokseni siihen, että laadukas synnytysvalmennus olisi kaikkien ulottuvilla, on ollut myös toukokuussa julkaistu verkkokurssi ”Rento synnytys”. Se on minun ja synnytysvalmentaja-kollegani Jaana Cowasjin yhdessä 10 vuoden kokemuksella rakentama valmennus, jonka ytimessä on ajatus siitä, että rentoutuminen on kokonaisvaltaista hyvää oloa, ei pelkkää tekniikkaa.

Pääset tutustumaan kurssiin osoitteessa www.rentosynnytys.fi

Arvonnan jälkeen verkkokurssi on juhlinut puolivuotista taipalettaan ja olen siksi tarjonnut sen kaikille kiinnostuneille alennettuun hintaan.

Saat kurssin lokakuun loppuun asti hintaan 39 euroa! (norm. 59e)

Verkkokurssi sisältää laajan teoriapohjan kehon ja mielen yhteydestä synnytyksessä, tunteiden ja ajatusten vaikutuksesta synnyttävän kehon toimintaan, useita video- ja äänitemuotoisia käytännön harjoituksia, joista pääset valitsemaan itsellesi sopivimmat.

Lisäksi autamme sinua tulemaan tutuiksi sen kanssa, mitä me synnytyksessä tavallisesti pelkäämme tai jännitämme, sekä työstämään näitä pelkoja konkreettisesti.

Kerromme myös, millaisilla keinoilla synnytysrentoutuminen sujuu myös nimenomaan sairaalassa ja miten tehdä yhteistyötä sairaalan henkilökunnan kanssa.

Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisempänä – kurssilla on myös oma osionsa kumppanille, joka voi osaltaan auttaa huomattavasti äitiä tuntemaan olonsa hyväksi.

 

Alla muutamia kommentteja kurssilaisilta:

” Kiitos Rento synnytys -verkkokurssista Jenna Moisala & co. Tämä kokemus oli siis itselle ihan super tärkeä. Ihan mahtavaa kun ei ollut yliväsyneenä, eikä missään kipu- tai lääketokkurassa synnytyksen aikana. Pystyin vitsailemaan miehelle ja muutenkin tunsin olevani normaali minä ja tilanteen tasalla.

Jatkossa myös Baby Shower -lahja on helppo hankkia, uskon verkkokurssista olevan paljon apua odottajalle ”

Tuuli Pyykkönen, toinen vauva

”Uskomaton fiilis, että tässä sitä oltiin täydellinen vauva sylissä ja takana itselleni täydellinen synnytys. Esikoisen synnytyksessä koin hallitsemattomat kivut, otin epiduraalin, sain pään sekaisin ilokaasusta ja ponnistin vauvaa 1,5 tuntia. Traumoja ei jäänyt, mutta pieni pettymys omaan kroppaan. Nyt sain kuitenkin sellaisen synnytyksen, josta olin haaveillut. Rennon, lääkkeettömän ja eheyttävän, jossa olin itse aktiivinen tekijä. ”

Janica Kurkimäki, toinen vauva

” Kiitos niin paljon että teette tätä työtä! Synnytys ei mennyt ollenkaan niin kuin olisin toivonut ja varmaankin juuri siksi kurssista olikin niin paljon hyötyä. Pystyin luottamaan itseeni ja tekemään itselleni sopivia valintoja, ja luulen välttyneeni isommilta toimenpiteiltä, koska pystyin itsekin auttamaan kroppaa synnytyksessä. Synnytys oli mutkista huolimatta ihan uskomattoman voimaa antava kokemus! Olisin ollut aivan pihalla, miksi kaikki meni niin kuin meni, ilman kurssianne <3″

Niina Mattila, ensimmäinen vauva

Koska meillä kurssin kehittäjillä on yhteensä yli kymmenen vuoden kokemus synnytysvalmennuksesta, annamme verkkokurssille ilman muuta täyden 14 vuorokauden tyytyväisyystakuun.

Tule siis mukaan osoiteessa www.rentosynnytys.fi

Lämpimin terveisin,
Jenna